czwartek, 17 listopada 2016

Nowoczesna spiżarnia - urządzamy!


Własna spiżarnia to niezwykle przydatna rzecz – w urządzonym przez siebie składziku można wygodnie przechowywać zapasy żywności, przetwory oraz owoce i warzywa wyhodowane we własnym ogródku lub na działce. Spiżarnia nie jest jednak tylko gospodarczym pomieszczeniem, w którym chowamy jedzenie – to także bardzo ważna część domowego ogniska, które zasługuje na piękny wystrój. Nowoczesna spiżarnia jest nie tylko praktyczna, ale także elegancka – pozwala to czerpać więcej przyjemności z gromadzenia przetworów, zachować porządek oraz stworzyć miejsce, którym będzie można pochwalić się przed rodziną lub znajomymi.

Nowoczesna spiżarnia – przechowywanie smakołyków


Domowa spiżarnia to miejsce, w którym najczęściej gromadzimy wykonane własnoręcznie weki i przetwory, konserwy „na czarną godzinę” oraz owoce i warzywa. O ile puszki można jeszcze przechowywać luzem, to inne produkty wymagać będą odpowiednich pojemników. Dżemy, musy owocowe, kiszone ogórki i marynaty najlepiej zamknąć w szczelnych i pięknych słoikach – najlepiej zakupić większą partię identycznych pojemników, dzięki czemu na półkach panować będzie miły dla oka ład. Takie stylowe słoiki na przetwory można także dodatkowo ozdobić własnoręcznie wykonanymi etykietami lub ozdobnymi „czapeczkami” z kolorowej ceraty, co nada im swojskiego, rustykalnego charakteru. 


Jak jednak poradzić sobie z przechowywaniem warzyw i owoców? Do tego celu najlepiej sprawdzą się specjalne kosze metalowe i drewniane skrzynki. Oprócz ściśle użytkowych zalet, wprowadzą one do spiżarni niezwykłą atmosferę. Porządnie ułożone koszyki z wiktuałami to ogromna wygoda – bez żadnego problemu można zabrać je ze sobą do kuchni, bez konieczności noszenia potrzebnych składników w rękach. Drewniana skrzynka świetnie pasuje do wnętrz skandynawskich i rustykalnych i będzie doskonałym dodatkiem do spiżarni otwartych, stanowiących integralną cześć kuchni. 




Spiżarnia w domu – piękne i praktyczne dodatki


Domowy składzik jest przede wszystkim miejscem do magazynowania żywności i pracy – nie może zatem zabraknąć tutaj przydatnych akcesoriów, które dodatkowo staną się unikalną i klimatyczną ozdobą. Najbardziej potrzebnym i jednocześnie niezwykle dekoracyjnym elementem wyposażenia każdej spiżarni powinien stać się klasyczny fartuch kuchenny w kratę. Wiszący na haczyku lub drzwiach fartuszek przyda się za każdym razem, gdy trzeba będzie przygotować nowe przetwory lub wynieść ze spiżarni większą partię świeżo zebranych warzyw. Nie wolno zapomnieć również o bezpieczeństwie – przy urządzaniu spiżarni zadbać trzeba o odpowiednią wytrzymałość i stabilność półek oraz odpowiednie oświetlenie. Dawniej pomieszczenia tego typu kojarzyły się z dyndająca na drucie żarówką, ale w nowoczesnym domu lepiej postawić na znacznie bezpieczniejsze i bardziej stylowe rozwiązanie – miłośnicy klimatów industrialnych mogą wykorzystać do tego celu piękny, galwanizowany kinkiet, który sprawi, że w spiżarni zapanuje unikalny, fabryczny klimat. Taka lampa będzie doskonale wyglądać zarówno w pomieszczeniach o surowych, ceglanych lub betonowych ścianach, jak i w przypadku spiżarni otynkowanych lub wyłożonych drewnem. Na boazerii można także zmontować stylowy wieszak-gwóźdź, na którym zawiesić będzie można robocze fartuchy lub związane pęki aromatycznych ziół. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz